Wanita terkaya di seluruh negara

Kita selalu mendengar lelaki terkaya di dunia dan manusia terkaya di muka bumi tetapi adakah kita pernah dengar wanita terkaya dalam dunia pada hari ini?

8 – Jacqueline Mars Wanita Amerika ini dari syarikat gula-gula terbesar di dunia. Salah satu wanita terkaya ini mempunyai kekayaan sebanyak rm 48.3 billion.


7 – Birgit rousing. Wanita ini dan tiga anaknya mewarisi kekayaan sebanyak rm 49 bilion dari syarikat pembungkusan raksasa Sweden Tetra Laval setelah suaminya meninggal tahun 2000. Syarikat ini meraih keuntungan sebanyak rm 42 billion kerana teknologi pembungkusan yang membolehkan bahan makanan seperti susu dan jus oren boleh dikemas tanpa perlu disimpan di dalam peti sejuk.
 

6 – Irist Fontbona dengan bidang usaha perlombongan dan jumlah kekayaan sebanyak RM 62.3 billion adalah isteri dari mendiang Andronico Luksic yang meninggal kerana kanser di tahun 2005. Selama bulan Disember 2011 beliau ini telah menderma sebanyak rm 10.5 billion untuk menolong warga Chili yang mempunyai kecacatan.

5 – Alice Walton Wanita dengan kekayaan rm 81.6 bilion ini memang merupakan sebahagian daripada keluarga Walton yang menguasai Wal Mart. November lalu Alice Walton membuka sebuah muzium seni Crystal Bridges di Bentonville, Ark dan muzium ini juga memaparkan benda-benda koleksi peribadinya.

4 – Liliane Bettencourt Wanita ini dengan jumlah kekayaan sebanyak rm 84 bilion.
Wanita yang mendapatkan kekayaannya dari L’Oreal kosmetik dan produk kecantikan
wanita ini juga merupakan wanita terkaya Eropah. Ia sendiri menderita penyakit dementia sejak tahun 2011.

 

3 – Christy Walton dengan kekayaan sebanyak rm 88.6 billion merupakan wanita kaya di dunia yang menerima hampir 200 juta pembahagian dividen di saham Wal-Mart selama enam bulan terakhir. Saham Wal Mart sendiri juga mengalami kenaikan sebanyak 16 peratus di waktu yang sama. Seperti yang kita ketahui bahawa Wal Mart adalah rangkaian supermarket terbesar di Amerika Syarikat.

2 – Georgina Rinehart Wanita asal Australia yang mempunyai hasil kekayaan sebanyak rm 91 bilion ini berjaya melalui usaha perlombongannya. Bahkan ia berjaya menandatangani usahasama dengan syarikat besi asal Korea Selatan yang membeli sekitar 15% sahamnya.

1 – Rosmah Mansor wanita asal kuala pilah negeri sembilan malaysia adalah wanita terkaya di dunia hatta melebih kekayaan malaysia, harta kekayaannya tidak terhitung, lihat saja permata permata yang melekap di badannya. 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *